Artrose

Wat zijn de klachten en symptomen bij artrose?
Als u artrose heeft, kan het moeilijk zijn om uw gewrichten te bewegen. Het meest voorkomende symptoom van artrose is de pijn die optreedt wanneer u het gewricht langere tijd achter elkaar gebruikt. Die pijn neemt vaak toe gedurende de dag en kan zelfs optreden wanneer u niets doet. Naast pijn kunt u ook last hebben van stijfheid. Meestal verdwijnt deze stijfheid als u even in beweging bent. 

 

Niet iedereen met artrose heeft klachten. Sommigen hebben bij een zelfde mate van artrose geen klachten, anderen ervaren juist wel klachten. Artrose zal dus niet altijd de verklaring van uw klachtenpatroon zijn!

 

Heupartrose
Bij heupartrose voelt u de pijn meestal in uw lies en aan de voor- en zijkant van uw heup. De pijn kan uitstralen naar uw bovenbeen of knie. 

Knieartrose
Bij knieartrose zit de pijn voornamelijk in en rondom uw knie, maar u kunt de pijn ook voelen in uw bovenbeen of heup. Artrose in de knie kan in een vergevorderd stadium leiden tot X-benen of O-benen.

 

Wat zijn de risicofactoren?

Een aantal factoren kan de kans op artrose verhogen:

  • Overgewicht
  • Hogere leeftijd
  • Lichamelijk zwaar werk
  • (Sport)letsel
  • Het voorkomen van artrose in de familie

 

Wat kunt u zelf aan de klachten doen?
Als u stijf bent of veel pijn hebt kan het zijn dat u minder goed beweegt. Hierdoor kan uw conditie of spierkracht afnemen. Ondanks de pijn is het bij artrose heel erg belangrijk dat u blijft bewegen. Uw spieren worden hierdoor sterker en uw uithoudingsvermogen wordt groter. Probeer daarom om minstens vijf dagen per week minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen. Bij matig intensief bewegen bent u niet buiten adem en bent u nog wel in staat om een gesprek te voeren. U kunt hierbij denken aan wandelen, fietsen, traplopen of zwemmen.
In principe zijn bewegen en sporten dus goed bij heup- en knieartrose, maar niet alle sporten zijn even geschikt. Zorg dat u uw lichaam niet overbelast en kies voor een aangepaste variant als de sport te zwaar is. 


Wat kan de fysiotherapeut voor u doen?
Als u vastloopt met uw klachten ten gevolge van artrose kan een fysiotherapeut veel voor u doen. De fysiotherapeut leert u een actieve leefstijl aan. Door op een verantwoorde manier te bewegen zult u zich minder stijf voelen en een betere conditie krijgen. De fysiotherapeut zorgt voor de juiste houding en geeft u oefeningen, voorlichting en advies. 

Bij ernstige artrose kan een operatie nodig zijn. In dat geval krijgt u een kunstheup of knie. De fysiotherapeut kan u helpen voor en na de operatie. Voor de operatie helpt hij u om uw conditie te verbeteren zodat u sneller herstelt na de operatie. Na de operatie zal de fysiotherapeut u tips geven over wat u wel en niet mag doen. 

 

Bron: KNGF

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

06-20889944

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nlLocatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!

WhatsApp Icon