Draaiduizeligheid (BPPD)

Wat is de oorzaak van draaiduizeligheid?

BPPD wordt veroorzaakt door een stoornis van het evenwichtsorgaan in het binnenoor. In het evenwichtsorgaan bevinden zich kristallen. Bij mensen met BPPD zijn deze kristallen losgeraakt en hebben zich verplaatst naar een andere plek in halfcirkelvormige kanalen in het  evenwichtsorgaan. Bij het bewegen van het hoofd bewegen de kristallen dan mee en dit leidt tot overprikkeling van het evenwichtsorgaan. Hierdoor kunnen klachten van duizeligheid ontstaan.  

Het loslaten van de kristallen gebeurt vaak spontaan en zonder een duidelijke aanwijsbare oorzaak. Soms is er sprake van een voorafgaand hoofdtrauma, een (chronische) oorontsteking of een periode van bedlegerigheid. BPPD komt vooral voor bij mensen ouder dan vijftig jaar.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt meestal gesteld door de huisarts.De huisarts of specialist kan een provocatie test doen, namelijk de kiepproef volgens DIX-Hallpike om de duizeligheid op te wekken. Meestal is de diagnose snel duidelijk en is verder aanvullend onderzoek niet nodig.

 

Wat kan de fysiotherapeut voor u doen?
De draaiduizeligheid gaat meestal vanzelf weer over. U kunt het herstelproces stimuleren door de hoofdbewegingen die de klachten oproepen een aantal malen te herhalen.
Soms kan het lang duren voor de duizeligheid afzakt. Gelukkig is deze vorm van draaiduizeligheid goed te behandelen met de zogenaamde Epley manoeuvre. Bij deze methode wordt door middel van een specifieke beweging wordt geprobeerd de loszittende oorkristallen te verplaatsen naar een ander deel van het evenwichtsorgaan zodat het niet meer kan leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen. Deze oefening werkt, als hij goed wordt uitgevoerd, in 80% van de gevallen. De Epley manoeuvre is een van de mogelijkheden voor behandeling, daarnaast heeft de therapeut ook nog de behandelmethodes volgens Cawthorne en Cookse 

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

06-20889944

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nlLocatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!

WhatsApp Icon