Enkelverstuiking

Wat zijn de risicofactoren?

De kans op een verstuikte enkel neemt toe als u:

  • een verminderd gevoel voor evenwicht of balans heeft
  • wandelt, loopt of sport op ongelijke grond (of als u een kuil, trapje of stoeprand niet gezien heeft)
  • sporten beoefent waarbij mensen tegen elkaar botsen zoals korfbal en (zaal) voetbal.
  • al eerder een verstuikte enkel heeft gehad

 

Wat is er aan een enkelverstuiking te doen?

Om een langdurige enkelbandblessure te voorkomen is het verstandig om in het begin de enkel rust te geven door zo min mogelijk lopen. Zorg dat u goed passende schoenen draagt en dat u geen risicovolle zaal- en contactsporten beoefent tijdens de blessure. 

Wanneer u niets doet aan de verstuikte enkel, loopt u het risico dat de enkelbandblessure chronisch wordt. De kracht in de enkel neemt af waardoor de enkel minder stabiel wordt of het uithoudingsvermogen slechter wordt. Neem op tijd contact op met uw arts of fysiotherapeut wanneer de pijn blijft toenemen, de enkel erg stijf en instabiel is of u het gevoel hebt dat het gewricht blokkeert. 

 

Hoe kan ik mijn enkelbandblessure het beste behandelen?

Probeer de enkel zo snel mogelijk na de verstuiking te koelen om de zwelling tegen te gaan. Het liefst met de schoen aan, omdat dit de zwelling minimaliseert en om ervoor te zorgen dat de schade niet verergert (voor het geval er sprake is van een breuk). Koel 15 tot 20 minuten met koud stromend water of met ijs. Wikkel het ijs in een theedoek of washandje om ervoor te zorgen dat de huid niet bevriest en herhaal dit vier tot vijf keer. Als u na het koelen nog steeds veel pijn hebt of nog niet kunt steunen op de enkel, raden wij u aan om langs te gaan bij uw huisarts, de fysiotherapeut of de afdeling Spoedeisende Hulp. 


Naast het koelen van enkel kunt uw het volgende doen: 

  • leg de enkel hoog om de zwelling te verminderen
  • laat de enkel rusten tot de ergste zwelling weg is
  • probeer uw enkel en tenen rustig te bewegen: dit stimuleert de doorbloeding, dringt de zwelling terug en voorkomt dat de enkel stijf wordt.

Als u een paar dagen na de ‘misstap’ weer gewoon op uw enkel kunt staan en weer kunt lopen, kunt u de enkel gewoon belasten tijdens dagelijkse bezigheden. 

 

Wat kan de fysiotherapeut doen en welke specialist kan mij behandelen?

Als u bovenstaande adviezen hebt opgevolgd en niet snel effect merkt, is het verstandig een afspraak te maken met de fysiotherapeut. Dit bespoedigt uw revalidatieproces. Ook met chronische klachten kunt u bij hen terecht. De fysiotherapeut kan u oefeningen geven en kijken of het nodig is de enkel te verstevigen.

 

Wat doet de fysiotherapeut?

Bij een lichte tot matige verstuiking van de enkel is het belangrijk de zwelling en de pijn te verminderen. De fysiotherapeut kan daarom een zwachtel opf medical tape aanbrengen of u het advies geven een elastische kous te dragen. 
  
Bij een zwaardere blessure heeft de enkel ondersteuning nodig van tape, een brace of een spalk.

Verder geeft de fysiotherapeut u voorlichting, adviezen en oefeningen.
Hij begeleidt het herstelproces en leert u - indien nodig- hoe u een tape, bandage of brace moet gebruiken. Als u de enkel niet kunt belasten zoals u zou willen, bijvoorbeeld voor uw werk of hobby’s, stelt de fysiotherapeut in overleg met u een herstelprogramma op dat is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Het uiteindelijke doel is  dat u weer alles kunt doen met uw enkel wat u ook voor de blessure kon, inclusief de sport.

 

Wanneer kan ik mijn enkel weer belasten?

In de meeste gevallen kunt u één tot twee weken na het ‘ongelukje’ weer normaal lopen. Bijna iedereen kan na zes tot acht weken vrijwel alles weer doen. Overleg met uw fysiotherapeut wanneer u kunt beginnen met sporten. 

 

Hoe voorkom ik in de toekomst dat ik weer door mijn enkel ga?

Om een enkelbandblessure te voorkomen, is het verstandig om goed passend schoeisel te dragen. Daarnaast kunt u uw onderbenen trainen, tape aanbrengen of een brace dragen bij  het beoefenen van risicovolle sporten zoals zaal- en contactsporten. Beperk het gebruik van tape of een brace alleen tot wedstrijden. Een zwachtel geeft géén bescherming tegen verstuiking. Voor hulp bij het aanbrengen van de tape of een zwachtel kunt u bij de fysiotherapeut terecht. 

 

Wie behandelt u in onze praktijk?

Alle therapeuten in de praktijk behandelen enkelbandletsel.

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

06-20889944

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl



Locatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30



Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!

WhatsApp Icon