Contact
Locatie Surhuisterveen
Dalweg 4
9231 HX Surhuisterveen
Route plannen0512-362167
06-20889944info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl
Locatie Harkema
Nijebuorren 38
9281 LZ Harkema
Route planneninfo@fysiotherapiesurhuisterveen.nl
Wat zijn de klachten en symptomen van etalagebenen?
Met etalagebenen heeft u vaak het gevoel dat uw benen pijnlijk, verkrampt en vermoeid aanvoelen wanneer u een stukje loopt. U kunt dit gevoel hebben als u normaal beweegt, maar u kunt de klachten ook pas voelen wanneer u op een hoger tempo beweegt. Als u al lang last heeft van etalagebenen kunt u koude voeten krijgen, omdat de vetlaag onder uw huid vermindert. Mensen met etalagebenen hebben soms ook verdikte teennagels. Bij een wondje op uw voet of aan uw been, merkt u misschien dat dit minder snel herstelt.
Als u zich extra inspant, treden klachten eerder op omdat er dan meer zuurstof nodig is. Ook als het koud is buiten zult u hier eerder last van hebben, omdat uw bloedvaten door de kou samentrekken.
Wat is er aan de klachten te doen?
Als u tijdig actie onderneemt, zorgt u ervoor dat uw klachten niet verergeren. De huisarts en/ of de vaatchirurg zullen u uitgebreid adviseren met betrekking tot uw behandelmogelijkheden.
Er bestaan geen medicijnen om vernauwing van de beenslagader te behandelen of te genezen. Mogelijk krijgt u medicatie om de risico’s op hart- en vaatziekten te verminderen.
Het blijkt dat fysiotherapie goede effecten heeft bij claudicatioklachten. De gespecialiseerde fysiotherapeut kijkt met u naar uw klachten en looppatroon. Aan de hand van de resultaten van de intake en testen stelt de fysiotherapeut met u een behandelplan op dat bestaat uit adviezen en oefeningen. Als u deze oefeningen goed blijft uitvoeren, heeft u hier op lange termijn veel profijt van. Ook bij specifieke problemen zoals bijvoorbeeld traplopen, kan de fysiotherapeut u gerichte oefeningen geven. Doordat claudicatio pijnklachten geeft in de kuiten kan men op een andere manier gaan lopen, waardoor dit extra energie en zuurstof kost. Door een ander looppatroon belast je het lichaam ook op een andere manier, waardoor er ook blessures elders in het lichaam kunnen ontstaan.
Het is belangrijk dat u een gezondere leefstijl aanleert. Dit houdt in dat u leert om elke dag een wandeling te maken op basis van het schema wat u opgesteld heeft met de fysiotherapeut. Daarnaast zijn er meer aspecten waar u aan kunt werken voor een gezondere leefstijl. U kunt bijvoorbeeld denken aan gezonde voeding en stoppen met roken.
Er is de laatse jaren veel onderzoek gedaan naar de beste therapie tegen over een operatie. Het blijkt dat looptherapie in de meeste gevallen betere resultaten geeft dan dotteren en dat zo een operatie uitgespaard kan blijven.
Als uw bloedvat teveel vernauwd is, kan een ingreep in het ziekenhuis nodig zijn. Door te dotteren of een bypass te plaatsen, verdwijnt de vernauwing. Na de operatie kunt u het advies krijgen om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Hij kan u helpen herstellen.
Wat kan ik zelf doen?
Als u rookt, is het verstandig dat u hier zo snel mogelijk mee stopt. Door te roken beschadigt u uw bloedvaten en treedt er eerder vernauwing op. Voor informatie over de effecten van roken en stoppen met roken kunt terecht bij uw huisarts of het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging van het Trimbos instituut.
Het klinkt misschien gek, maar ook als u pijn heeft is toch het belangrijk om te blijven lopen. De bloedtoevoer in uw benen wordt namelijk beter als u iedere dag wandelt. Na een tijdje zult u merken dat u steeds langer klachtenvrij kunt bewegen. Houd hierbij rekening met de volgende tips:
Als u last heeft van overgewicht is het verstandig om af te vallen. Dit kunt u doen door meer te bewegen en te letten op het aantal calorieën dat u per dag inneemt. Als u minder zwaar bent, hebben uw spieren minder inspanning nodig en kunt u langer zonder problemen wandelen. Op de site van de Hartstichting kunt u uw BMI berekenen.
Het is ook belangrijk om uw voeten goed te verzorgen, in het bijzonder als u suikerziekte heeft. Hiermee voorkomt u dat wondjes slecht genezen.
Wat houdt de behandeling van de fysiotherapeut in?
De fysiotherapeut helpt u om uw klachten te verminderen en zorgt dat de risico’s op adervernauwing beperkt blijven. Vaak bent u geneigd om minder of geforceerd te bewegen. U heeft het gevoel dat uw klachten afnemen, maar na tijdje voelt u ze weer en bovendien kost het veel energie. De fysiotherapeut helpt u om op de juiste manier in beweging te blijven. Met looptraining kunt uw coördinatie- en uithoudingsvermogen verbeteren.
De fysiotherapeut streeft ernaar dat u zelfstandig uw klachten onder controle kunt houden. Dit kan met behulp van een activeringprogramma. Dit programma helpt u om zelfstandig te blijven bewegen en gezond te leven. De fysiotherapeut geeft u bewegingsadvies dat bij u past.
Wie behandelt u in onze praktijk?
Jouke Walinga is gespecialiseerd in het behandelen van etalagebenen.
Zij is aangesloten bij het landelijk claudicationetwerk.
Kijk voor verdere informatie op https://www.claudicationet.nl/netwerken/
Bron: KNGF
Dalweg 4
9231 HX Surhuisterveen
Route plannen0512-362167
06-20889944info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl
Nijebuorren 38
9281 LZ Harkema
Route planneninfo@fysiotherapiesurhuisterveen.nl
ma - do: 08.00 - 21.00
vr: 08.00 - 17.30
ma - vr: 08.00 - 18.00