Golferselleboog - epicondylitis medialis

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak is overbelasting van de onderarmspieren die de hand strekken (tenniselleboog) of de hand buigen (golferselleboog).

Gek genoeg wordt slecht 5% van alle tennisellebogen veroorzaakt door tennis. Het is wel zo dat circa 50% van alle tennissers eens in hun tenniscarriere te maken krijgen met een tenniselleboog. Dit geldt ook voor een golferselleboog, deze wordt bijna nooit veroorzaakt door het golfen. Oorzaken voor het krijgen van een golfers- of tenniselleboog kunnen gebruikelijke én ongebruikelijke activiteiten zijn. Zo komt het voor bij mensen die hun normale activiteiten (blijven) doen, maar waarbij hun lichaam er minder goed tegen bestand is. De belasting en de belastbaarheid van deze mensen is uit balans. Maar het kan ook door een tijdelijke overbelasting bij bijvoorbeeld het klussen.

 

Klachten en symptomen bij een golfersarm

Een veelgehoorde klacht is een pijnlijke plek op en rond het bot aan de binnenzijde van de elleboog. De pijn kan uitstralen in de onderarmspieren en neemt toe bij onderhands tillen van voorwerpen, knijpen en bij veel draaibewegingen met de pols. Het vasthouden van voorwerpen zoals een mes, vork of een kopje of een pen kan moeilijk zijn. Ook kan het soms lastig en pijnlijk zijn om uw arm volledig te buigen en zijn er klachten tijdens het gebruik van een computermuis.

 

Hoe vaak komt een golferselleboog voor en bij wie?

Twee procent van de bevolking heeft wel eens last (gehad) van een golferselleboog. In de leeftijdsgroep tussen de 40 en 60 jaar is dit 10%.

 

Wat zijn risicofactoren?

Overmatig gebruik van de onderarmspieren door herhaalde bewegingen, vormen de oorzaak van de klachten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je schildert, kleding uitwringt, een schroevendraaier gebruikt of een computermuis veelvuldig gebruikt.

 

Wat kan ik zelf doen?

Het is belangrijk te weten dat een golferselleboog in de meeste gevallen vanzelf over gaat. Om snel herstel te bevorderen kunt u zelf zorgen voor een goede doorbloeding van de pees door uw arm licht belast te blijven bewegen. Probeer bewegingen die de pijn veroorzaken zoveel mogelijk te vermijden. Er is geen bewijs dat doorgaan met sporten schadelijk is. U kunt ter verlichting van de pijn eventueel met een brace/elleboogband sporten, maar het herstel van de elleboogklachten gaat niet sneller.

 

Hoe behandelt de fysiotherapeut een golferselleboog?

De fysiotherapeut kan u adviseren met betrekking tot uw (werk)houding en de hervatting en opbouw van activiteiten. De fysiotherapeut zal u oefeningen mee geven om de beweeglijkheid en de belastbaarheid te verbeteren. Daarnaast kan hij technieken gebruiken zoals diepe massagetechnieken (frictie), manuele therapie, medical taping en dry needling om de tenniselleboog te behandelen.

 

Bron: KNGF

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

06-20889944

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nlLocatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!

WhatsApp Icon