Hartrevalidatie

 

Risicofactoren voor hartklachten:

-          Hoge bloeddruk

-          Hoog cholesterol

-          Erfelijkheid

-          Roken

-          Overgewicht

-          Stress

-          Fijnstof

-          Diabetes

 

Vaak krijgen vrouwen pas op latere leeftijd last van hartklachten, ongeveer 7-10 jaar later dan mannen. Het lijkt dat dit te maken heeft de vrouwelijke hormonen. Vaak zijn de klachten bij vrouwen ook niet zo duidelijk als bij mannen.

 

Lichamelijke klachten

Bij hartklachten kunnen er verschillende signalen gegeven worden door het lichaam. U kunt bij een hartinfarct last hebben van een plotselinge of een aanhoudende drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar andere lichaamsdelen. Dit kan gepaard gaan met misselijkheid, braken en zweten.

Een hartziekte uit zich bij vrouwen en mannen niet altijd op dezelfde manier. Verschillen die vaak worden genoemd zijn:

  • vrouwen hebben vaker signalen die minder duidelijk zijn dan mannen
  • slagaderverkalking ontwikkelt zich bij vrouwen vaak anders dan bij mannen
  • vrouwen hebben vaker problemen in de allerkleinste bloedvaatjes in het hart
  • vrouwen krijgen ongeveer 7 - 10 jaar later hartklachten dan mannen.

De (minder duidelijke) signalen die bij vrouwen ook op hartklachten kunnen wijzen zijn pijn in de bovenbuik, kaak, tussen de schouderbladen, nek of rug geven. U kunt last hebben van kortademigheid, duizeligheid, extreme vermoeidheid, angst, een snelle ademhaling of een onrustig gevoel. Ook kunnen deze klachten bij mannen voorkomen. Mocht u deze klachten ervaren neem dan contact op met een arts.

 

Psychische Klachten

Ongeveer 75% van de hartpatiënten krijgt last van psychische klachten. Doordat hartklachten acuut kunnen ontstaan, kan je wereld in één keer op zijn kop staan. Dit heeft een behoorlijke impact op de hartpatiënt, maar ook op de omgeving. Van de hartpatiënten krijgt 33% dan ook last van angst en/of (een ernstige depressie) depressieve klachten. Deze klachten ontstaan niet altijd aan het begin, maar dit kan ook een jaar later pas ontstaan. U kunt last krijgen van vermoeidheid, somberheid, prikkelbaarheid, angst en depressie.

 

Wanneer kom ik in aanmerking voor hartrevalidatie?

Indien u een hartoperatie of een hartinfarct heeft gehad is er daarna de mogelijkheid met goedkeuring van de specialist te beginnen met hartrevalidatie.

Dit kan bijvoorbeeld na:

  • na een hartinfarct 
  • na een dotter- en stentbehandeling of bypassoperatie
  • na een hartklepoperatie 
  • als je een pacemaker of ICD hebt 
  • als je hartfalen hebt
  • veel last heeft van angina pectoris (pijn/druk op de borst)
  • bij een aangeboren hartafwijking

 

Wat kunt u zelf doen aan hartklachten?
De allerbeste behandeling is een gezonde leefstijl aanleren, gezonde voeding, genoeg bewegen en een rookvrij leven leiden. Verder is het van belang medicijnen op de voorgeschreven manier te gebruiken. Daarnaast, zeker als u het snel benauwd krijgt: meer bewegen. Want door meer te bewegen blijft de conditie op peil. U raakt minder snel vermoeid, herstelt sneller na een infectie en u voelt zich minder benauwd na een inspanning. Werken aan de conditie is en blijft belangrijk. Dat doet u door meer te bewegen in het dagelijks leven en eventueel te sporten, individueel of in groepsverband, maar ook begeleid door een fysiotherapeut in een beweeg- of revalidatieprogramma.

 

Medicatie
Het is belangrijk dat de medicijnen worden gebruikt zoals voorgeschreven.

 

Bewegen
Probeer in een zo goed mogelijke conditie te blijven. Voldoende bewegen is voor iedereen goed, maar voor mensen met hartklachten onmisbaar. Elke dag een stevige wandeling, fietsen of zwemmen is genoeg om de conditie op peil te houden. Door beweging raken spieren getraind en hebben ze geleidelijk minder zuurstof nodig. Dit zorgt ervoor dat u minder benauwd wordt. Bovendien is beweging goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, die kunnen leiden tot zwakkere spieren en botontkalking.

Een inactieve leefstijl heeft nadelen voor het gehele lichaam. De conditie en spierkracht gaan achteruit en het hart krijgt meer moeite om het bloed rond te pompen. Dit is eenvoudig te doorbreken door regelmatig even op te staan en thuis en buitenshuis indien mogelijk bezig te zijn. Of bijvoorbeeld de auto iets verder weg zetten bij de winkel of de fiets pakken in plaats van de auto.

 

Sporten
Als u al sport, kunt u daar het beste mee doorgaan. Wilt u beginnen met sporten, bespreek dit dan met de huisarts. Die kan de toestand van het hart bekijken en als dat nodig is, bij kortademigheid en bewegingsarmoede naar de fysiotherapeut verwijzen voor beweegadvies en deskundige begeleiding. Het is belangrijk dat iedereen altijd lichamelijke activiteiten onderneemt, maar wel op het eigen niveau.

 

Gezond eten

Als u te zwaar bent of ongezond eet, gaat de conditie achteruit. Eet dus gezond en houd het gewicht in de gaten. Als u snel aankomt of afvalt (meer dan 5% per maand of 10% of meer in het laatste half jaar bent afgevallen) is een afspraak met de huisarts aan te raden, die kan u eventueel verwijzen naar een diëtist.

 

  Advies

  • stop met roken
  • vermijd meeroken
  • houd uw conditie op peil
  • beweeg voldoende
  • eet gezond en let op het gewicht
  • gebruik de voorgeschreven medicijnen op de juiste wijze

 

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen bij hartklachten?

De fysiotherapeut kan u begeleiden tijdens de revalidatie. Medische fitness helpt bij het herstel en om weer vertrouwen te krijgen in het lichaam. Het is mogelijk om betere ademhalingstechnieken aangeleerd te krijgen om het hart en de longen beter te laten werken. Daarnaast kunt u ook begeleid worden door een psychosomatisch therapeut indien er sprake is van prikkelbaarheid, moeheid, somberheid, angst of depressie.

 

Wie behandelt u in onze praktijk?

In onze praktijk is Akkelyna de Vries gespecialiseerd in hartrevalidatie. Zij heeft hiervoor een aanvullende cursus gedaan.

 

Bron:

KNGF en de hartstichting

 

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

06-20889944

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl



Locatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30



Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!

WhatsApp Icon