Hoofdpijn

Triggers zijn factoren die alleen of samen hoofdpijn uitlokken of verergeren bij mensen die daar al gevoelig voor zijn. Veel voorkomende triggers zijn stress, hormonale veranderingen, voeding, vermoeidheid, te veel of te weinig slaap, (hoofd)houding of nekklachten. De oorzaak van hoofdpijn moet niet verward worden met triggers.

 

Mensen die regelmatig hoofdpijn ervaren geven in 60-80% van de gevallen naast hoofdpijn ook nekpijn aan. Deze nekpijn kan veroorzaakt worden door aandoeningen van de nek zelf. Echter in het ruggenmerg van de bovenste 3 nekwervels ligt een kern waarin zenuwen vanuit het hoofd en zenuwen vanuit de nek samenkomen. Zo kan prikkeling van de nekzenuwen hoofdpijn veroorzaken en prikkeling van de hersenzenuwen uitstralende pijn in de nek geven. De nekpijn kan dus eenvoudigweg een uitstralende pijn zijn met een oorzaak elders.

 

Niet alle hoofdpijn is even hinderlijk, maar regelmatig terugkerende hoofdpijn aanvallen kunnen het werk en het sociale leven fors beïnvloeden. Angst voor nieuwe aanvallen of verergering van klachten bij inspanning kan leiden tot angst voor bewegen.

Elke hoofdpijn is anders en de invloed die hoofdpijn kan hebben op het leven is ook voor iedereen anders. Het is daarom belangrijk dat u dingen leert die u helpen zo goed mogelijk met uw hoofdpijn om te gaan. Welke vorm van therapie ook bij uw klacht past.

 

 

Invloed van hoofdpijn

De invloed van hoofdpijn op het leven verschilt per persoon. Zo kunnen hoofdpijnaanvallen die vaak terugkomen uw werk en uw sociale leven fors beïnvloeden. Mogelijk durft u zich niet meer in te spannen, omdat u bang bent een nieuwe aanval te krijgen. Of vreest u dat uw klachten daardoor verergeren. Juist daarom is het zo belangrijk dat u manieren aanleert om zo goed mogelijk met uw hoofdpijn om te gaan.

 

Behandeling

Als u last heeft van spanningshoofdpijn, migraine met daarbij nekklachten of hoofdpijn vanuit de nek (cervicogene hoofdpijn), is het aan te raden om contact op te nemen met een fysiotherapeut of manueel therapeut. Deze kijkt of er een mogelijkheid is voor reductie van hoofdpijn.

Uw fysiotherapeut kiest samen met u de beste behandeling voor uw hoofdpijn. Deze behandeling kan de volgende onderdelen bevatten:

·         Uitleg over de soorten hoofdpijn die voorkomen

·         Oefeningen om uw spierconditie en spiercontrole te verbeteren

·         Oefeningen om uw houding te verbeteren

·         Mobiliserende technieken / manuele therapie

·         Dry needling

·         Het leren herkennen van triggers

·         Oefeningen om spierspanning te herkennen en te verminderen

 

Nek en halsspieren

Als u last hebt van een verminderde functie van de nek- en halsspieren, leert u oefeningen aan waarmee u uw spierconditie en spiercontrole verbetert. Daardoor verminderen de prikkelingen die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Door deze training krijgt u een betere houding en bent u minder snel moe als u een houding langere tijd moet volhouden. U zult ook merken dat uw pijn wordt gedempt. Daarnaast zal er educatie zijn voor het leren herkennen van triggers en om de patiënt te leren omgaan met hoofdpijnklachten, triggers en onderhoudende factoren. De patiënt leert oefeningen om spierpspanning te herkennen en te verminderen. Daarnaast is er de mogelijkheid voor een multidisciplinaire behandeling.

 

Wat kunt u zelf doen?
Door de actieve houding draagt u zelf bij aan het verminderen van uw nekklachten en neemt ook uw hoofdpijn af.

 

Wat kost het?
Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling manuele therapie. Indien uw aanvullende verzekering manuele therapie en fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten van deze therapie eronder.

 

Hoofdpijn Netwerk Noord

Het Hoofdpijn Netwerk Noord bestaat uit fysiotherapeuten die nauw samenwerken met het Martini Ziekenhuis Groningen. Zij behandelen patiënten met hoofdpijn op een geprotocolleerde, wetenschappelijke wijze. Dit betekent dat zij protocollen gebruiken die zijn opgesteld op basis van onderzoek. Zij kunnen hun aanpak aanpassen aan uw klachten en dat helpt. De functie van uw spieren in het nek- schoudergebied,  uw houding en de sensitisatie staan tijdens hun behandeling centraal. Uiteraard voldoen de fysiotherapeuten van het Hoofdpijn Netwerk Noord  aan specifieke scholingseisen.

 

 

Wie behandelt u?

Marlou Bergsma is aangesloten bij het Hoofdpijn Netwerk Noord en heeft zich gespecialiseerd in hoofdpijnklachten.

 

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.hoofdpijnnetwerknoord.nl of bij Marlou Bergsma

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nlLocatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 7.30 - 21.00

vr: 7.30 -18.00Locatie Harkema

ma - vr: 8.00 - 18.00

Volg ons!