Ontlastingsverlies

Ongewild en ongecontroleerd ontlastingverlies wordt ook wel faeces-incontinentie of incontinentia alvi genoemd.


Faeces-incontinentie kan voorkomen in de vorm van zowel harde als zachte ontlasting of ontlastingsvegen in de onderbroek. Het niet goed tegen kunnen houden van een windje kan een eerste teken zijn van een minder goed werkende sluitspier of bekkenbodem. Ontlastingverlies is lastig en kan sociaal zeer beperkend zijn. 

 

Veelal is onvoldoende werking van de bekkenbodem en dan met name de sluitspier – de anus- de oorzaak  De anale sluitspier kan dan onvoldoende aanspannen wanneer er lucht of ontlasting in de endeldarm zit. Zo kan er kan lucht ontsnappen en er kan vloeibare en/of vaste ontlasting via de anus naar buiten lekken.

Ook kan het voorkomen dat ten gevolge van ernstige obstipatie er dunne ontlasting bij langs lekt.

 

Mogelijke oorzaken van een onvoldoende werkende kringspier/ en of bekkenbodem kunnen zijn: normale veroudering, beschadiging van de anus door een vaginale bevalling, een operatie of een bestraling in de endeldarm of rond de anus.  

Behandeling
Als er sprake is van een functiestoornis in de bekkenbodem dan kan bekkenfysiotherapie daarbij helpen. De bekkenfysiotherapeut geeft u adviezen en leert u een goed toiletgedrag. Afhankelijk van de achterliggende problematiek van de bekkenbodem kan deze worden getraind in ontspanning, kracht en coördinatie.

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

06-20889944

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nlLocatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!

WhatsApp Icon