Urine incontinentie

Urineverlies is het onvrijwillige verlies van urine en wordt ook wel urine-incontinentie genoemd.  Er zijn meerdere vormen van urine-incontinentie. Stress-incontinentie, urge-incontinentie en gemengde incontinentie zijn de meest voorkomdende vormen.
Urine-incontinentie komt – afhankelijke van de gehanteerde definitie-  voor bij een kwart tot ruim de helft van alle volwassen vrouwen en bij minder dan 10% van alle volwassen mannen. Urineverlies komt vaker voor met het stijgen van de leeftijd. Ongeveer de helft van alle mensen met urineverlies zoekt professionele hulp.
Vrouwen jonger dan 65 jaar hebben in meerderheid stress-incontinentie. Bij ouderen gaat het vaker om urge-incontinentie of gemengde incontinentie.

 

Stress-incontinentie
Stressincontinentie is plotseling, ongewild urineverlies tijdens drukverhoging in de buik zoals bijvoorbeeld bij hoesten, lachen of tillen. Door de drukverhoging in de buik ontstaat er ook een drukverhoging op de blaas. De sluitspieren van de blaas kunnen de blaas onvoldoende afsluiten en er kan urineverlies optreden. Het urineverlies kan variëren van enkele druppeltjes tot een flinke scheut.
Deze vorm van urine-incontinentie kan op elke leeftijd voorkomen.

Stress-incontinentie kan ontstaan door een niet goed functionerend sluitingsmechanisme van de urinebuis door verzwakking van de bekkenbodemspieren of een verzakking van de blaashals, de blaas of de bekkenbodem.  
Hormonale veranderingen in de overgang, vaginale bevallingen, langdurig overmatig persen vanwege obstipatie, chronisch hoesten en overgewicht kunnen de functie van de bekkenbodem verzwakken of de functie aantasten. Ook na operaties in het bekkengebied kan stress-incontinentie optreden.
Deze vorm van urineverlies komt weliswaar vaker voor bij vrouwen, maar na prostaatoperaties kan er ook stressincontinentie optreden bij mannen.

 

Urge-incontinentie
Urge-incontinentie wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd.
Bij deze vorm ontstaat een plotselinge neiging om te plassen, die niet goed is te stoppen. Vaak is de tijd te kost en de aandrang te sterk om nog op tijd het toilet te kunnen bereiken.
De blaasspier knijpt onverwachts en hevig samen, de sluitspier kan hier niet goed op reageren. De hoeveelheid urine die hierbij kan worden verloren is vaak groter dan bij stress-incontinentie. De blaas stroomt soms in een keer leeg

Deze versterkte aandrang kan worden opgewekt door het horen van stromend water. Ook kan het gebeuren dat de plasdrang al wordt opgewekt door de sleutel in het slot van de deur te steken.

Belangrijke klachten kunnen zijn:

  • Vaker plassen dan anders
  • Versterkte aandrang
  • s’ Nachts vaak het bed uit om te plassen
  • Soms komt er een plas, soms niet

 

Behandeling
De behandeling van stress-incontinentie bestaat allereerst uit het  leren aan- en ontspannen van de bekkenbodem. Daarna krijgt u oefeningen om de bekkenbodem te versterken en te leren om op het juiste moment met de juiste kracht aan te spannen op drukverhogende momenten als opstaan uit de stoel, tillen en hoesten. Het kan nodig zijn om de behandeling te ondersteunen met myofeedback en/of elektrostimulatie

 

Bij behandeling van urge-incontinentie wordt de blaas getraind  in combinatie met bekkenbodemoefeningen.

 

U wordt behandeld door Wytske van Dam, onze bekkenfysiotherapeute

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl



Locatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30



Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!