Nieuwe knie (Total Knee Prothese)

Waar kan ik last van krijgen bij artrose? :

Artrose wordt gekenmerkt door pijn tijdens beweging van het aangedane gewricht en door een stijf of stram gevoel. Het gewricht is vooral stijf na een tijdje niet bewegen, zoals 's ochtends. Verder kunnen ernstig aangedane gewrichten een krakend gevoel geven en kan er bewegingsbeperking ontstaan en soms zelfs een standsverandering. Soms kan er een vochtophoping optreden in het gewricht.

 

Welke risicofactoren spelen een rol?

  • Chronische overbelasting of verkeerde belasting door verkeerde houding, zoals bij fysiek zware arbeid, of intensief sporten.
  • Overgewicht
  • Eerder letsel in een gewricht kan de kans op artrose op latere leeftijd vergroten
  • Erfelijkheid; artrose treedt bij iedereen in bepaalde mate op, maar de snelheid waarmee dat gebeurt, is in een bepaalde mate erfelijk
  • Ontstekingsreactie; artrose ontstaat niet alleen door overmatig gebruik van gewrichten of veroudering maar ook door een lichte ontstekingsreactie van het lichaam. Deze ontstekingsreactie versnelt de afbraak van gewrichtskraakbeen.

 

Wat kan ik er zelf aan doen?

 

Een gezonde leefstijl, zoals voldoende lichamelijke beweging en geen overgewicht, speelt een belangrijke rol in het voorkómen van (verergering van) artrose en beperkingen in activiteiten.

 

Is dit niet toereikend, dan kunnen de volgende conservatieve behandelingen overwogen en met de patiënt besproken worden: voorlichting/advies, oefentherapie, pijnmedicatie en (in geval van overgewicht) begeleiding in gewichtsverlies.

 

Oefentherapie is, in combinatie met voorlichting/advies, een belangrijke pijler in de behandeling van artrose, en kan effectief zijn in het verbeteren van fysiek functioneren en kwaliteit van leven, en het verminderen van pijn, bij mensen met heup- of knieartrose.

 

De oefentherapie onder begeleiding van een deskundige fysiotherapeut bestaat uit spierversterkende oefeningen, oefeningen ter verbetering van de aerobe capaciteit en oefeningen voor de uitvoering van activiteiten waarmee beperkingen ervaren worden (functionele oefeningen). De oefentherapie wordt gecombineerd met voorlichting met betrekking tot kennis over artrose, adviezen over gezonde leefstijl, zelfmanagement en de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid.

 

Ook in het revalidatietraject na een knie-vervangende operatie kan oefentherapie het fysiek functioneren verbeteren en de pijn verminderen.

 

Oefentherapie lijkt tevens kosteneffectief in vergelijking met standaard pijnmedicatie, bij mensen met heup- of knieartrose. Oefentherapie kan ook in een vergevorderd stadium van artrose effectief zijn, waarmee gewrichtsvervangende operaties mogelijk uitgesteld en zorgkosten vermeden worden.

 

Een gewrichtsvervangende operatie wordt pas in een eindstadium van artrose overwogen, nadat de aanbevolen niet-operatieve behandelopties onvoldoende effect hebben gehad.

 

Voor de operatie

 

Het is mogelijk om uw belastbaarheid te verbeteren voor de operatie, op deze manier gaat u fitter de operatie in wat ten gunste kan zijn voor na de operatie. U krijgt dan oefeningen om de spierkracht, conditie en balans te trainen. Afhankelijk van uw situatie kijkt de therapeut ook of het zinvol is om oefeningen te doen gericht op de thuissituatie, hierbij kunt u denken aan traplopen of met krukken lopen. Het is vaak gunstiger om zo sterk mogelijk de operatie in te gaan, zodat u hier na de operatie profijt van heeft.   

 

 

De operatie

Afhankelijk van uw situatie kan de arts kiezen voor een hele of een halve nieuwe knie. De totale knieprothese vervangt het kraakbeen van uw onderbeen (dijbeen en scheenbeen) en van uw bovenbeen.

De levensduur van een knieprothese is onder meer sterk afhankelijk van uw activiteiten: hoe actiever u bent, hoe korter de prothese meegaat. Zware lichamelijke inspanning en sporten kunnen de levensduur beperken.

 

 

Operatiedatum bekend, neem dan alvast contact op met de fysiotherapeut om een afspraak in te plannen!

 

 

Na de operatie

Na de operatie krijgt u eerst fysiotherapie in het ziekenhuis wat kan bestaan uit adviezen en oefeningen.  Meestal mag u binnen een week weer naar huis. Dan komt de fysiotherapeut bij u aan huis. Het is belangrijk om vast een afspraak te maken, zodra u de datum van de operatie weet zodat wij vast een afspraak in kunnen plannen.

De fysiotherapeut bespreekt afhankelijk van uw situatie de volgende items met u:

-          de operatie, de revalidatieperiode erna en de eventuele inzet van externe hulp;

-          het belang van (behoud van) voldoende spierkracht en algehele fitheid voorafgaand aan de operatie en andere factoren die een rol spelen in het herstel na de operatie

-          de leefregels voor de eerste fase na de operatie

 

Daarnaast krijgt u oefeningen om uw spierkracht, conditie, balans en stabiliteit te trainen. Afhankelijk van uw situatie kan er voor gekozen worden om de therapie op den duur voort te zetten op de praktijk.

 

Bronnen:

KNGF

Wikipedia

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

06-20889944

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl



Locatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30



Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!

WhatsApp Icon