Osteoporose

Risicofactoren

U loopt een verhoogd risico op osteoporose als u rookt, eenzijdig eet, teveel alcohol of koffie drinkt, onvoldoende beweegt of te weinig buiten komt. Sommige ziekten of aandoeningen zoals te weinig geslachtshormoon, een te hard werkende schildklier of het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen ook leiden tot een verhoogd risico op osteoporose. Daarnaast is het belangrijk dat u voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgt.

 

Klachten en symptomen bij osteoporose

De meest voorkomende klachten van osteoporose zijn (dagelijkse) pijn en een afnemend evenwichtsgevoel.
Uw botten breken snel als u osteoporose heeft. Zelfs bij dagelijkse bezigheden zoals tillen, bukken of opstaan kan dit gebeuren. Wervelbreuken, polsbreuken en gebroken heupen komen het meeste voor.

Met name bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar. 

 

De behandeling bij osteoporose

Osteoporose is niet te genezen, maar u kunt het nodige doen om het botverlies te stoppen of te vertragen. Er zijn hiervoor medicijnen beschikbaar, bijvoorbeeld in de vorm van een hormoonbehandeling of voedings-supplementen. De positieve effecten merkt u echter pas na een tijdje.
De fysiotherapeut kan u helpen (ergere) klachten te voorkomen en te verminderen.

Wat kunt u zelf doen?

Het is verstandig om dagelijks een half uur te bewegen. Dit mag een half uur achter elkaar zijn, maar u mag het ook opsplitsen. Vooral bewegingen waarbij de botten uw eigen lichaamsgewicht moeten dragen, zijn goed. U kunt hierbij denken aan wandelen, traplopen, tennissen, tuinieren, etc. 

Voor een goede botopbouw is een juist lichaamsgewicht belangrijk en van belang dat u niet rookt.  Ook wordt aangeraden om niet teveel zout te eten en met mate alcohol en koffie drinken.  Zorg daarnaast voor voldoende zuivelproducten, groene bladgroenten, broccoli en noten voor de calcium die nodig heeft voor uw botten. Om die calcium ook echt op te nemen, heeft uw lichaam vitamine D nodig. Dit maakt uw lichaam zelf aan door middel van zonlicht. U krijgt vitamine D binnen door het eten van (vette) zeevis  als haring en makreel. Vitamine D zit ook in margarine, halvarine en boter.

Ook is het handig om botbreuken zoveel mogelijk te voorkomen als u een minder goede balans heeft en een groter risico op vallen

  • Zorg dat uw vloerkleden vastzitten
  • Vermijd gladde vloeren
  • Zorg voor handvatten, leuningen en voldoende licht
  • Loop niet met gladde schoenen, sokken of hakken

Let extra op als u slechtziend bent, slaap- en of kalmeringsmiddelen gebruikt of als u last heeft van evenwichtsstoornissen.  

 

Wat kan de fysiotherapeut doen en welke specialist kan mij behandelen?

Het is nooit te laat om iets tegen osteoporose te doen. Hoe jonger u daarmee begint, hoe beter. Fysiotherapeuten hebben veel ervaring met patiënten die een verhoogd risico op osteoporose hebben en met patiënten die botbreuken hebben opgelopen als gevolg van deze aandoening. 

U zult meer moeite hebben met bewegen door de pijn, maar bewegen is juist belangrijk. Als u op de juiste manier beweegt, remt dit te snelle botontkalking af. De fysiotherapeut kan u helpen om op de juiste manier te bewegen. Ook kan de fysiotherapeut door valpreventie oefeningen het risico op vallen helpen verkleinen.

 

Wat houdt de behandeling van de fysiotherapeut in?

De fysiotherapeut helpt u ontdekken wat uw lichaam aankan. Hij kan de nodige problemen voorkomen door voorlichting te geven en u begeleiden naar een verantwoord bewegingsgedrag en een actievere leefstijl. Bij osteoporose kan uw evenwichtsgevoel afnemen waardoor u een groter risico loopt om te vallen of een bot te breken. De fysiotherapeut werkt samen met u aan uw evenwichtsgevoel en coördinatievermogen.

 

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

06-20889944

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nlLocatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!

WhatsApp Icon