Peesletsel (tendinopathie)

Wat is peesletsel?
Indien er iets met de pees aan de hand is kunnen we spreken van een tendinopathie. Een tendinopathie is de verzamelnaam voor aandoeningen aan de pees. Er kan een tendinitis in de pees zijn, dit is een ontsteking in de pees, maar dit komt zeer weinig voor. Wat vaker voor komt is een tendinose. Een tendinose is een degeneratie (afbraak) van de pees door het ouder worden of door een slecht herstel of een slechte omgang met peesletsel.

 

Een tendinopathie is vaak het gevolg van slijtage van het peesweefsel ten gevolge van overbelasting. Door de (tijdelijke) overbelasting ontstaat er schade in de pees en reageert het lichaam hierop met een mechanisme om deze schade te herstellen. Dit mechanisme is volstrekt normaal en is ook juist bedoeld om het aangedane weefsel te herstellen. De term peesontsteking die vaak hiervoor gebruikt wordt, is misschien daarom ook niet helemaal juist. Aangezien er geen sprake is van een daadwerkelijke ontsteking. De peesontsteking waar wij het nu over gaan hebben, is eigenlijk een pees waarbij de mate van herstel kleiner is dan de schade die is ontstaan tijdens de overbelaste fase. De schade aan de pees zal hierdoor steeds groter worden en dit zal klachten als pijn en beperkingen bij activiteiten gaan geven.

 

Hoe vaak komt peesletsel voor?

Peesletsel kan op vele plaatsen in het lichaam voor komen. De meest bekende locaties zijn de achillespees, de kniepees, de schouderpezen en de tenniselleboog. Het kan op elke plek in het lichaam voor komen waar pezen aanwezig zijn. Het verschilt per locatie hoe vaak het voor komt.  

 

Wat zijn de klachten en symptomen van peesletsel?

Bij peesklachten voelt men vaak stijfheid en pijn ter hoogte van de pees. Soms kan dit ook uitstralen naar het gebied er om heen. Daarnaast kan het moeilijk zijn om het gewricht te belasten of om kracht te zetten. U kunt beperkt zijn bij dagelijkse activiteiten,maar ook bij het sporten of werken.

De meest voorkomende peesaandoeningen zijn:

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt vaak gesteld door het verhaal van de patiënt wat passend is bij een tendinopathie. Daarnaast kan de fysiotherapeut testen uitvoeren om zijn diagnose te bevestigen. Bij het vermoeden op een grotere mate van peesletsel kan de fysiotherapeut de patiënt terug verwijzen naar de huisarts met het verzoek voor verder aanvullend onderzoek. Er kan een echo of een MRI worden gemaakt om de mogelijke schade in beeld te brengen.

 

Wat zijn de risicofactoren?

Er zijn er een aantal factoren die de kans vergroten op het ontwikkelen van peesontsteking:

  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Eerdere blessures
  • Mate van lenigheid en bewegelijkheid van gewrichten
  • Techniek van bewegen
  • Overbelasting
  • Geslacht

 

Wat kan ik er zelf aan doen?

Vroegtijdig herkennen van een beginnende tendinopathie is van zeer groot belang om verdere verergering van de peesirritatie te voorkomen. Pijn, zwelling en stijfheid zijn over het algemeen de eerste symptomen van een peesirritatie, soms is er ook krakend/knisperend gevoel waarneembaar bij de pees. Mocht een of meerdere van deze symptomen optreden is het aan te bevelen om de belasting of de duur van belasting tijdelijk terug te brengen. Met name de explosieve belastingen moeten worden teruggebracht bv. Springen, smashen, sprinten, etc. Verder mag er gewoon gesport/bewogen worden binnen de pijngrens. Dit wil zeggen dat de pijn niet mag toenemen. Daarnaast is het prima om bij bijvoorbeeld een tenniselleboog de rest van het lichaam wel te trainen.

 

Bij het sporten is een goede techniek en een goede warming-up belangrijk. Daarnaast is het verstandig om tijdens bijvoorbeeld een zomerstop een onderhoudsprogramma te volgen, zodat u niet aan de start van het seizoen ongetraind bent en direct volop moet presteren.

 

Wat kan de fysiotherapeut doen aan een tendinopathie?

Er bestaan verschillende fases tijdens het herstel van letsel. Afhankelijk van de fase waarin u zich bevindt kan de therapeut samen met u een behandelplan opstellen. De therapie kan bestaan uit oefeningen, adviezen, massage, tape-technieken, manuele therapie en dry needling. Daarnaast kan de fysiotherapeut u ook preventieve adviezen geven om de kans te verkleinen op een tendinopathie.

 

Wie behandelt u in onze praktijk?

Al onze fysiotherapeuten zijn opgeleid om peesklachten te behandelen. Indien het een specifieke klacht is kan er worden doorverwezen naar een sportfysiotherapeut of een fysiotherapeut die zich verder heeft gespecialiseerd in een bepaalde klacht.

 

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

06-20889944

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl



Locatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30



Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!

WhatsApp Icon