Bekken en bekkenbodem

Het bekken
Het bekken vormt de schakel tussen het onder- en bovenlichaam. Het bekken heeft een belangrijke rol in het voortbewegen en het dragen van een gewichtslast. Het bekken biedt bovendien steun aan de organen in de buik. Het bekken bestaat uit een ring, die gevormd wordt door 3 botstukken, 2 bekkenhelften en het heiligbeen.

Het heiligbeen vormt samen met het stuitje het onderste deel van de wervelkolom. De bekkenhelften zijn met stevige banden verbonden aan het heiligbeen.

Aan de voorzijde zijn de bekkenhelften met elkaar verbonden via kraakbeen, het schaambeen. De spieren rond het bekken geven ook stevigheid aan het bekken. Spieren die een belangrijke rol spelen in de stevigheid zijn de buikspieren,rugspieren en bekkenbodemspieren. 

Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekkenorganen vormen samen een geheel. Wanneer iemand een klacht heeft in het bekken, kan dit ook leiden tot een klacht in de bekkenbodem en andersom.

 

 

De bekkenbodem

De bekkenbodem is een groep spieren die helemaal verscholen ligt onder in ons bekken, zo vormen zij letterlijk de bekkenbodem. De bekkenbodem hangt als een hangmatje onderin het bekken tussen het schaambeen, de zitbeenknobbels en het staartbeen. De bekkenbodem is trechtervormig, de anus vormt de de onderkant van de trechter.


De bekkenbodem heeft bij de man 2 openingen, en bij de vrouw 3 openingen van voor naar achteren:

  • Plasbuis
  • Vagina ( vrouw)
  • Anus

De bekkenbodem ondersteunt de buikorganen en komt vanzelf extra in actie om bij bewegingen waarbij meer druk in de buikholte ontstaat zoals hoesten of tillen de organen extra te ondersteunen.
Rondom anus en plasbuis zitten sluitspieren. Gedeeltelijk werken deze ‘automatisch’ zodat ze water- en luchtdicht afgesloten worden. Bij aandrang kun je ze ontspannen als je besluit ergens te gaan plassen of ontlasten.

 

De bekkenbodem is belangrijk voor:

  • Het dragen van de buikorganen
  • Openen en sluiten van de plasbuis en de anus
  • Het bijdragen aan de stabiliteit van het bekken
  • Seksualiteit zowel bij mannen als vrouwen

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

06-20889944

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nlLocatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!

WhatsApp Icon