Onderzoek en behandeling

Bij uw eerste bezoek aan de bekkenfysiotherapeut krijgt u een uitgebreide intake om uw klachten te inventariseren. Deze vragen kunnen gaan over uw plas- en ontlastingspatroon, gynaecologische klachten en over seksualiteit. Ook ziekten, vroegere medische ingrepen, medicijngebruik kunnen ter sprake komen. Al deze onderwerpen kunnen van belang zijn voor uw klachten en daarmee voor verder onderzoek en behandeling. Mogelijk wordt u gevraagd een plas- of ontlastingslijst bij te houden.

 

De bekkenfysiotherapeut zal u informatie geven over uw klachten en het verdere verloop van het onderzoek.
Bij een volgende bezoek zal er een lichamelijk onderzoek volgen. De bekkenfysiotherapeut kijkt dan naar uw houding, ademhaling, rug en bekken.
Vaak is het zinvol ook een inwendig onderzoek te verrichten om een beter inzicht te krijgen in het functioneren van de bekkenbodemspieren.

 

 

Afhankelijk van de klacht zal het onderzoek bij vrouwen vaginaal of anaal worden uitgevoerd. Bij urine- en / of verzakkingsklachten meestal vaginaal, bij ontlastingsklachten meestal anaal. Dit kan echter niet tijdens de menstruatie.Bij mannen is de bekkenbodem alleen via de anus te onderzoeken en zal het onderzoek dus anaal plaatsvinden.

 

Voor inwendig onderzoek en behandeling is uw toestemming nodig. Pas wanneer  u voldoende inzicht heeft, kunt u weloverwogen toestemming geven. Deze toestemming wordt door u mondeling gegeven en genoteerd in uw status. Wanneer u erg opziet tegen dit onderzoek of er bezwaar tegen heeft, kunt u dit kenbaar maken. De bekkenfysiotherapeut zal samen met u zoeken naar andere mogelijkheden om een goed beeld te krijgen van uw klachten in relatie tot uw bekken en bekkenbodem.

 

In eerste instantie is een inwendig vaginaal en/ of anaal onderzoek zinvol. Soms is aanvullend diagnostisch ondrzoek nodig om uw behandeling zo nauwkeurig mogelijk op uw klachten en herstelmogelijkheden aan te laten sluiten. 

 

 

Behandeling

 

Hoe ontstaan klachten in buik- bekken- en bekkenbodemgebied?
De spieren van de rug, de buik en het bekken werken nauw samen bij het reguleren van houding en beweging. Daarbij hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke functie bij het plassen, de ontlasting en het vrijen. Soms gaat er iets mis in het gebruik van deze spieren. Het kan dan gaan om een tekort aan spierkracht, te veel spierspanning of coördinatie. Hier kunnen tal van factoren aan ten grondslag liggen.

 

Samen met de bekkenfysiotherapeut gaat u aan de slag om te achterhalen welke samenhangende factoren een rol spelen en wat u er aan kunt doen om zo de controle over deze spieren weer terug te krijgen.

 

Hoe verder

Na afloop van dit onderzoek zal de bekkenfysiotherapeut de bevindingen met u bespreken en u informeren over de behandelmogelijkheden. Samen kunt u dan bespreken welke behandelwijze geschikt is voor u.

In het behandelplan zullen vaak de volgende aspecten aan bod komen:

  • Bewust worden van bekken en bekenbodem, hoe voelt het om de bekkenbodem aan te spannen?
  • Bekennbodemtraining: het leren aanspannen en ontspannen van de bekkenbodem en andere spieren rond het bekken, eventueel met behulp van myofeedback ,of rectale of vaginale ballon
  • De aangeleerde vaardigheden inpassen in uw dagelijkse leven
  • Instructie omtrent toilethouding en toiletgedrag
  • Adviezen over drinken, voeding en beweging

 

In sommige gevallen kan de bekkenfysiotherapie worden ondersteund door functionele elektrostimulatie.  Bij elektrostimulatie ontstaat er op kunstmatige wijze een aanspanning van de bekkenbodem. Deze kunstmatige aanspanning werkt stimulerend en prikkelt het spiergevoel. De bekkenbodem weet dan beter wat er moet gebeurten om bijvoorbeeld de plas op te houden.
Er zijn verschillende vormen van elektrotherapie, het voelt een beetje als 'prikkeltjebier ', maar is niet pijnlijk.

Bekkenfysiotherapeuten gebruiken het onder anderen bij mensen met weinig kracht in hun bekkenbodemspieren en bij mensen met moeilijk beheersbare plas- of ontlastingsdrang.

De bekkenfysiotherapeut kan u ook adviseren over hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een anale tampon om ontlastingverlies tegen te gaan.

In het begin vindt de behandeling wekelijks plaats, later kan de tijd tussen de behandelingen langer worden. De duur van de behandelserie wisselt en is afhankelijk van de problematiek.

 

Oefenen als leerproces
Het leren oefenen van de bekkenbodem is soms best moeilijk. De spieren zit immers diep verscholen in het bekken, we zijn ons vaak niet bewust van hun aanwezigheid. De eerste stap is het leren voelen van de mogelijkheden van de bekkenbodem, het bewust worden van de  inbreng bij onze dagelijks activiteiten.

Niet iedereen krijgt dezelfde oefeningen. Dit is ondermeer afhankelijk of er een tekort is aan kracht, of de bekkenbodem te gespannen is en/of de coördinatie van de bekkenbodem. Naar aanleiding van de gegevens van het onderzoek stellen we een behandelplan op.

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl



Locatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30



Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!