COPD, bewegen geeft lucht

Waarom bewegen bij COPD?
Als u zich inspant en dat leidt tot benauwdheid en hoestbuien, is het begrijpelijk dat u lichamelijke activiteiten liever vermijdt. Echter, als u minder beweegt, zal uw benauwdheid juist eerder optreden en nemen uw mogelijkheden steeds verder af.

 

Beweegprogramma COPD
Speciaal voor mensen met COPD heeft het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in opdracht van het Astmafonds een beweegprogramma gemaakt. Het programma wordt begeleid door een registerfysiotherapeut met specifieke deskundigheid op het gebied van COPD.

Doelstelling
Het doel van de beweeggroep is om uw lichamelijke conditie te verbeteren. Uw kwaliteit van leven zal met een actievere leefstijl verbeteren: minder benauwdheid, meer uithoudingsvermogen en verantwoord bewegen.

Inhoud beweegprogramma
Intake
De fysiotherapeut zal beginnen met een vraaggesprek om in combinatie met uw medische gegevens een eerste indruk van uw gezondheid te krijgen. Verder wordt u getest op conditie, spierkracht en gezondheid. Tijdens deze testen wordt het zuurstof gehalte van het bloed en de hartslag gecontroleerd.
Op basis van uw medische conditie, testgegevens en mogelijk in overleg met uw arts kan de fysiotherapeut u adviseren aan het beweegprogramma deel te nemen. Het beweegprogramma wordt aangepast aan uw persoonlijke situatie.

Training
Informatie, tijdens groepsbijeenkomsten ontvangt u informatie over COPD, gezondheid en bewegen. Ook vinden er regelmatig individuele gesprekken plaats.
Belangrijk is dat u weer plezier krijgt in bewegen. U leert ook te herkennen wat normale verschijnselen zijn wanneer u bepaalde lichamelijke inspanningen verricht en waar u misschien rekening mee kan houden.
Bewegen, In 12 weken gaat u 2 keer per week trainen en doorloopt u een schema waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd.
Dit gebeurt onder intensieve begeleiding van een fysiotherapeut. U krijgt ook specifieke oefeningen voor uw ademspieren. Ook nu worden uw zuurstofgehalte van het bloed en uw hartslag regelmatig gecontroleerd.
De opbouw van de training is afhankelijk van uw conditie en wat u aan het einde van het programma wilt bereiken.

 

Eindresultaat
Tijdens het beweegprogramma COPD weet u meer over COPD, gezondheid en verantwoord bewegen. U heeft geleerd hoe u een gezonde leefstijl kunt inpassen in uw dagelijkse leven

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nlLocatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 7.30 - 21.00

vr: 7.30 -18.00Locatie Harkema

ma - vr: 8.00 - 18.00

Volg ons!