Diabetes in balans

Waarom een beweegprogramma voor mensen met diabetes type 2?
De combinatie bewegen en afvallen heeft voor mensen met diabetes type 2 een positief effect. Onderzoek heeft aangetoond dat zowel toename van spiermassa als gewichtsverlies zorgen voor een betere insulinewerking van het lichaam. Ook wordt steeds duidelijker dat diabetespatiënten die regelmatig en intensief gaan bewegen in een veel betere conditie verkeren en een lagere bloeddruk hebben.
Kortom: controle over uw bloedglucosewaarde tijdens het bewegen, verbeterde conditie en verantwoord plezierig bewegen.

Beweegprogramma Diabetes in Balans, iets voor u?
Heeft u moeite met uw bloedglucosewaarde op peil te houden? Bent u bang dat u een hypo krijgt wanneer u zich inspant? Weet u dat u meer controle over uw lichaam kunt krijgen als u meer beweegt?
Bewegen is gezond en helpt klachten bij diabetes voorkomen. Bovendien vermindert het de kans op hart- en vaatziekten.

Speciaal voor mensen met diabetes type 2 is er in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in opdracht van het diabetesfonds en de zorgverzekeraars een beweegprogramma gemaakt. Een registerfysiotherapeut met specifieke deskundigheid op het gebied van diabetes type 2 begeleidt u op een verantwoorde wijze naar een actievere leefstijl.
Diabetes in Balans is zeer geschikt als u met een voor u persoonlijk ontwikkeld beweegprogramma actief wilt werken aan een gezonde leefstijl.

 

Wat is de inhoud van het beweegprogramma?

Doelstelling

  • Een verbeterde handhaving van de bloedsuikerspiegel;
  • Een toename van de insulinegevoeligheid;
  • Een gunstig effect op de bloeddruk;
  • Een gunstig effect op het lichaamsgewicht en het vetpercentage;
  • Het vergroten van de botdichtheid oftewel: sterkere botten;
  • Het krijgen van meer inzicht over de invloed van voeding en bewegen op diabetes;
  • Het verbeteren van de conditie;
  • Je fitter voelen en meer genieten van bewegen;
  • Het vergroten van de zelfredzaamheid;
  • Het opbouwen van een bewegingsprogramma (wandelen, fietsen, fitness, zwemmen) na het fysiotherapieprogramma.

Intake
De intake bestaat uit een intake gesprek en het doornemen van een aantal vragenlijsten die u thuis al kunt invullen. Uw persoonlijke situatie voor wat betreft de diabetes wordt in kaart gebracht. Ook wordt uw persoonlijke doelstelling besproken. Daarna wordt door middel van een aantal testen uw conditie gemeten. Aan de hand van de intake wordt voor u een persoonlijk trainingsschema opgesteld.

Informatief
Tijdens gezamenlijke informatiebijeenkomsten onder leiding van een diëtiste en diabetesverpleegkundige leert u hoe anders eten en meer bewegen uw kwaliteit van leven kan vergroten. Onder andere door het behandelen van praktische vragen leert wat u zelf kunt doen om uw bloedsuikerspiegel op pijl te houden.
Ook kunt u ervaringen uitwisselen over het beweegprogramma en elkaar steunen en motiveren.

 

Het informatieve deel beslaat 6 bijeenkomsten van elk anderhalf uur en een terugkombijeenkomst.

 

Fysiotherapie
Het fysiotherapiedeel bestaat uit een intake en 21 groepstrainingen, gedurende drie maanden. Onderdeel van de trainingen zijn ook metingen om uw fysieke voortgang bij te kunnen houden.
Na twaalf weken kijkt uw fysiotherapeut samen met u naar de resultaten van het beweegprogramma. De fysiotherapeut adviseert u dan welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is.
Er bestaat ook de mogelijkheid om nog een half jaar door te trainen, waarvan door sommige zorgverzekeraars de kosten gedeeltelijk worden vergoed.

 

Eindresultaat
Na afloop van het programma weet u meer van diabetes. U weet  wat een goede voeding bij diabetes is en kunt u uw eigen maaltijden samenstellen. U kent de (on)mogelijkheden van beweging bij diabetes en kunt dit in uw dagelijkse leven toepassen. Samen met uw fysiotherapeut heeft u gekeken naar welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is. Zo heeft u een eigen beweegprogramma ontwikkeld om te blijven bewegen en uw conditie op pijl te houden.

 

 

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nlLocatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 7.30 - 21.00

vr: 7.30 -18.00Locatie Harkema

ma - vr: 8.00 - 18.00

Volg ons!