Echografie

Wat kunnen wij goed beoordelen met echografie?

Met name voor klachten in de weke delen zoals pezen, spieren en banden is echo-onderzoek een goede manier om een diagnose te stellen. Daarnaast is het mooie dat wij ook dynamisch (bewegend) kunnen kijken wat er in het gewricht gebeurt en waardoor er klachten ontstaan. Weefselschade na een (sport)blessure is goed en snel te beoordelen.

Wij gebruiken de echo voornamelijk voor sportblessures, schouderklachten, heupklachten, knieklachten, elleboogklachten, achillespeesklachten, hielspoorklachten en enkelklachten. Ook kunnen we bijvoorbeeld zien of sprake is van vocht in een gewricht of een slijmbeursontsteking.

 

Echografie is een kunst. Je hebt heel veel ervaring nodig om het goed te kunnen. Inmiddels hebben wij afgelopen jaar door het volgen van een aanvullende opleiding en veel oefenen de nodige ervaring opgedaan. Hierdoor zijn wij goed in staat om echobeelden te beoordelen. 

 

 

Voordelen van echografie

  • Echografie is ongevaarlijk en pijnloos. Bovendien is het onderzoek gemakkelijk en comfortabel voor de patiënt.
  • Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens een (pijnlijke) beweging. Tijdens een onderzoek kan een patiënt actief meedoen door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe of afnemen.
  • Het onderzoek is snel en betrouwbaar. Dankzij het maken van een echo kunnen wij met grotere zekerheid een diagnose stellen en een daarbij passend behandelplan opstellen.
  • Als het belangrijk is om het herstel te volgen, kan het echo-onderzoek na enkele weken worden herhaald.
  • En als het nodig is, kunnen wij u naar aanleiding van de echo heel gericht doorverwijzen naar een arts of specialist.

 

Is echografie altijd nodig?

Nee, echografie is niet altijd nodig. In veruit de meeste gevallen kunnen we aan de hand van het intakegesprek en het normale lichamelijk onderzoek de juiste behandeling opstarten. Bij twijfel over de diagnose, of wanneer het herstel anders verloopt dan we verwacht hadden, kan het ons helpen om te bepalen wat het vervolg moet zijn. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat we de behandeling gewoon voortzetten, een ander soort behandeling opstarten, of dat we gericht doorverwijzen naar een andere zorgverlener, zoals bijvoorbeeld de huisarts of de specialist.  Op een echo is altijd iets te zien, ook bij gezonde mensen die nergens last van hebben. Dit is ook bij bijvoorbeeld röntgenfoto’s een bekend fenomeen. De echobeelden hebben pas betekenis als er een duidelijk verband is met de klachten.

 

 

Wie behandelt u?

Akkelyna de Vries, Amanda Kwast en Klaas van Dam hebben de opleiding muskuloskeletale echografie ( MSU) gevolgd. Zij zijn bevoegd om fysiotherapeutisch echo- onderzoek te doen en hebben inmiddels veel ervaring opgedaan.

 

 

Wat kost echografie?

Wij rekenen geen extra kosten voor uw onderzoek en behandeling in combinatie met echografie.

Een echo maken zonder hulpvraag wordt vooralsnog niet vergoed door verzekeringen.

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

06-20889944

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl



Locatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30



Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!

WhatsApp Icon