Oedeemtherapie

Wat is oedeem? 

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in een lichaamsdeel. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in de aan- en afvoer van vocht in het lichaam.

 

Oedeem kan verschillende oorzaken hebben:

 • niet goed functionerende bloed- en lymfevaten
 • behandeling na kanker, chemokuur of bestraling ( bv. borstkanker)
 • na verwijdering van lymfeknopen in lies of oksel
 • na ongeval, ziekte of stress
 • na operatieve behandeling


Bovenstaande klachten kunnen resulteren in vochtophoping in het lichaam. Bijvoorbeeld ‘ dikke benen’ of een oedeemarm.

De oedeemfysiotherapeut is opgeleid voor behandeling van oedeem. In veel gevallen zal de behandeling van oedeem en de bijbehorende klachten verminderen.


Vormen van oedeem

Lymfoedeem is oedeem veroorzaakt door een aangeboren afwijking of door een operatie, ongeluk of bestraling.
Lymfoedeem kan onder meer zwelling, een vermoeid en zwaar gevoel, pijn, tintelingen, beperking in beweging, wondroos en een veranderd zelfbeeld veroorzaken.

Lipoedeem is een chronische aandoening en treft vaak vrouwen en wordt meestal zichtbaar aan het einde van de pubertijd. Lipoedeem is symmetrisch, het komt voor aan beide zijden.

De volgende factoren kunnen een rol spelen: hormonale factoren, overgewicht, te weinig beweging of samengaan met lymf- of veneus oedeem.

Veneus oedeem ontstaat door een te hoge druk in de aderen (het veneuze deel van de bloedsomloop). Er lekt vocht uit de aderen en het lymfsysteem kan dit niet tijdig verwerken. Bekende oorzaken zijn o.a. Hoge bloeddruk, trombose en spataderen.

  

Er is sprake van primair oedeem wanneer overbelasting van het lymfsysteem veroorzaakt wordt door een aangeboren afwijking. Secundair oedeem kan ontstaan door een oorzaak van buitenaf, zoals een operatie, trauma, het weghalen van de lymfeklieren of bestraling.

 

 

Welke klachten?

 

Door zwelling van de weefsels kunnen de volgende klachten ontstaan in het lichaamsdeel:

 • toename van de omvang van het lichaamsdeel
 • gevoel van spanning of stuwing en/of pijn
 • vermoeid gevoel
 • stijf gevoel en/ of bewegingsbeperking

 

Behandelvormen

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht te stimuleren.  De behandelaar kan gebruik van diverse technieken, oefeningen, zelfmanagement.  

Manuele lymfedrainage is een rustige massage techniek gericht op de afvoer van het lymfevocht en het bevorderen van de functie van lymfevaten en lymfeknopen. Met deze massage techniek verplaatst de therapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Compressietherapie wordt toegepast om afname in omvang te krijgen door tussen de behandelingen te zwachtelen. Hierna wordt meestal een elastische kous gebruikt om de verbetering goed vast te houden.  

Oefentherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Vaak is er naast bewegingsbeperking ook sprake van afname van spierkracht en conditieverlies.

Ademtherapie verbetert de afvoer van het lymfevocht. Daarom is er tijdens de behandeling ook veel aandacht voor de ademhaling.

Lymfetaping heeft een liftende werking; onderhuidse circulatie en de afvoer van lymfevocht wordt gestimuleerd.

 

Informatie en zelfhulp 

u krijgt informatie over uw oedeem en hoe u met zelfhulp er mee om kunt gaan. De zelfhulp kan uit meerdere delen bestaan:

 • Door zelf te masseren, draineren en/of te tapen en te zwachtelen kunt u de verbeteringen zelf onderhouden of zelfs vergroten.
 • Huidzorg om wondjes en infecties te voorkomen.
 • Het aanleren van gezond beweeggedrag


Vergoeding
U heeft voor de behandeling van oedeem altijd een verwijzing nodig van uw specialist of huisarts.

Afhankelijk van uw verzekering worden de eerste behandelingen oedeemfysiotherapie vanuit uw aanvullende verzekering (AV) vergoed of krijgt u een nota.   

Wanneer er sprake is van chronische klachten zoals vermeld op de chronische lijst fysiotherapie worden uw behandelingen langdurig vergoed vanuit de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. Voor meer informatie kunt u overleggen met uw behandelaar of ziektekostenverzekering.

 

Wie behandelt u?

Mieke de Haan is volledig bevoegd en geregistreerd oedeemtherapeut. Zij staat ingeschreven bij het CKR oedeemfysiotherapie.

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nlLocatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 7.30 - 21.00

vr: 7.30 -18.00Locatie Harkema

ma - vr: 8.00 - 18.00

Volg ons!